ניתוחי טחורים

טחורים הם מעין "כריות" ורידיות בפי הטבעת המכילות כלי דם קטנים מרובים. הטחורים מתחלקים לשתי קבוצות לפי המיקום שלהם: טחורים חיצוניים הנמצאים בחלק החיצוני של פי-הטבעת ונראים כבליטות עור, וטחורים פנימיים הנמצאים בחלקה הפנימי של התעלה האנאלית (פי הטבעת) ואינם נראים מבחוץ ובאופן תקין משפרים את יכולת האטימה של פי הטבעת. לכל אדם 3 קבוצות עיקריות של טחורים פנימיים – שניים בצד ימין ואחד משמאל. כאשר הטחורים הפנימיים מאבדים את המיקום התקין שלהם בפי הטבעת, בדרך כלל כתוצאה ממאמץ מתמשך ביציאה, הם יכולים לגרום לסבל המתבטא בדימום, כאבים ואי נוחות, והתבלטות של רקמות טחורים דרך פי הטבעת.

ישנן מגוון שיטות כירורגיות שמטרתן לפתור את התסמינים הנגרמים מטחורים. את כל הטיפולים הכירורגים משלים שינוי בהרגלי החיים הכולל ריכוך יציאות לטווח ארוך והימנעות מישיבות ממושכות בשירותים. ככלל, ניתן לומר שככל שהשיטה הכירורגית "מתונה יותר", כך ההתאוששות ממנה קלה ומהירה יותר והתוצאה לטווח ארוך ניכרת פחות, ולהפך.

אם הנך נוטל תרופות המעכבות את קרישת הדם, כגון אספירין או קומדין, אנא הודע זאת לרופא המטפל טרם תחילת הטיפול בטחורים (קשירה או ניתוח).

הניתוחים נעשים דרך פי הטבעת ויכולים להתבצע בהרדמה אזורית או כללית בהתאם להעדפת המנותח והמלצת המרדים. משך הניתוח הממוצע הוא קצר. מרבית החולים משוחררים ביום הניתוח, מספר שעות לאחר סיום הפעולה.

ניתוחי טחורים הם פעולה שגרתית המבוצעת בתדירות גבוהה על ידי כירורגים  פרוקטולוגים, כירורגים המתמחים בטיפול בטחורים.

כריתת טחורים

ניתוח הכולל כריתה של הטחורים הפנימיים ו/או החיצוניים בהתאם לממצאים הניתוחיים. הניתוח מתאים לחולים עם טחורים חיצוניים ו/או טחורים פנימיים גדולים הצנוחים מחוץ לפי הטבעת. הניתוח מבוצע בהרדמה כללית דרך פי הטבעת. תקופת ההחלמה בבית יכולה להמשך כשבועיים-שלושה. התקופה הראשונה לאחר הניתוח מאופיינת בכאבים באזור הניתוח, בעיקר בעת היציאות, וחשוב להקפיד על השימוש במרככי יציאות ובמשככי כאבים. הניתוח יעיל באחוזים גבוהים מאד ושיעור הסיבוכים בו נמוך. 

קשירה מונחית אולטרה סאונד (HAL RAR)

הליך הכולל קשירה מונחית אולטרה סאונד של כלי הדם המזינים את הטחורים ולעיתים קיבוע שלהם לדופן התעלה האנאלית עם תפרים. הניתוח מתאים לחולים עם טחורים מדממים לא גדולים ושאינם צונחים מחוץ לפי הטבעת. הניתוח מבוצע בהרדמה כללית דרך פי הטבעת. השיטה משתמשת במכשיר הדופלר לזיהוי העורקים המספקים דם ישירות לטחורים וסגירתם.  השימוש בדופלר מבטיח מיקום מדויק של העורק והערכת הזרימה, ובאמצעות כך קשירה סלקטיבית של עורקי הטחורים. בסיום הפעולה מתבצעת ביקורת באמצעות הדופלר לאבטחת סגירת העורקים.  יתרונות השיטה הן: שיעור הכאב לאחר הניתוח קטן והחזרה לפעילות יומיומית מהירה.

ניתוח הכולל טכנולוגיה משולבת לייזר

לאחרונה הצטרפה ל"ארגז הכלים" הכירורגי פעולה חדשה ומבטיחה, המשלבת אנרגיית לייזר לטיפול בטחורים פנימיים. בפעולה זו שמתבצעת בחדר ניתוח ובהרדמה משתמשים במכשיר מיוחד המכיל חיישן דופלר, אשר מזהה את כלי הדם המזינים את הטחורים. ברגע שמזוהה כלי דם כזה, מוחדר אליו  סיב עדין המעביר אנרגיית לייזר מכוונת, הגורמת לסתימת כלי הדם האמור, צמצום אספקת הדם לטחור, ויצירת רקמת צלקת מקומית המקבעת את הטחור חזרה למקומו התקין בפי הטבעת. יתרונה של שיטה זו הוא בסבל המועט הכרוך בה. מרבית המטופלים משתחררים לביתם ביום הניתוח וחוזרים לפעילות יומיומית רגילה בתוך ימים ספורים. במאמרים שפרסמו מפתחי שיטה זו מאטליה ומגרמניה עולה כי בכ-80% מהמטופלים חל שיפור ניכר בסימפטומים ושיעור הסיבוכים נמוך מאוד.

רופאי קולופרו סרג'יקל גרופ עברו הכשרה על ידי ד"ר פאולו ג'ימונדו מאטליה, ממפתחי שיטה זו, ביצעו עמו ניתוחים וקיבלו תעודה המסמיכה אותם לביצוע ניתוחים אלו. חשוב לציין כי השיטה אינה מתאימה לכל מטופל עם טחורים ולכן חשוב להיבדק על ידי מומחה בתחום ולדון על אפשרויות הטיפול המתאימות. 

ניתוח באמצעות מכשיר סיכות (PPH)

ניתוח זה אינו מתאים לכל החולים, ולכן יש לבחור את החולים בקפידה. בניתוח זה לא כורתים את הטחורים אלא משיבים אותם למקומם התקין בתעלה האנאלית. משתמשים במכלב המבצע קיבוע של בסיס הטחורים למקומם ברקטום, דבר המונע את צניחתם דרך פי הטבעת. הניתוח מבוצע בהרדמה כללית דרך פי הטבעת בתוך התעלה האנאלית, באזור שאין בו עצבי תחושה ולכן פחות כואב בהשוואה לניתוחים המסורתיים. בסיום הניתוח אין תפרים חיצוניים, בצקת, כאבים עזים ביציאה או הפרעה בישיבה. שיעור ההצלחה נמוך מזה של כריתת הטחורים, שיעור הכאב לאחר הניתוח קטן והחזרה לפעילות יומיומית מהירה יותר. 

מה הן התופעות שיש לצפות להן לאחר ניתוח טחורים?

  • כאב היא תופעה שכיחה. לאחר ניתוח כריתת טחורים הכאב משמעותי ויכול להמשך בדרגה כזו או אחרת למשך שבועיים שלושה. בשחרור מבית החולים מקבל החולה הנחיות מדויקות לשימוש בנוגדי כאבים ומרככי יציאות על מנת להקל על הכאב. לאחר ניתוחי טחורים אחרים יש כאב קל למשך מספר ימים. במידת הצורך ניתן לקחת משככי כאבים. אם מופיע כאב עז שלא מגיב לטיפול פשוט יש לפנות לרופא המטפל או לחדר המיון.
  • דימום קל שכיח לאחר ניתוח. אם מופיע דימום מאסיבי שגורם לתחושת חולשה, סחרחורת וכדו', יש לפנות לרופא המטפל או לחדר המיון.
  • זיהום באזור פי הטבעת לאחר ניתוח הוא נדיר ביותר. אולם אם מופיע חום מעל °38 מלווה בכאב עז ולעיתים קושי במתן שתן יש לפנות לחדר המיון בהקדם.

 

לאחר ניתוח טחורים חשוב להיות במעקב של הרופא המנתח המומחה בתחום זה בכדי להעריך את יעילות הטיפול.